Youtube artık Google’ın

youtubeİnternetle alakalı olan hemen her bilgisayar kullanıcısının bir şekilde karşılaştığı video paylaşım sitesi Youtube, Google tarafından 1.65 milyar dolara satın alındı. Kurulalı henüz 2 sene bile olmayan Youtube günlük 100 milyonun üzerinde video gösterimiyle bu alanda lider ve yaklaşık olarak %46′lık bir pazar payına sahip olduğu söyleniyor.

Google’ın da video paylaşım ve gösterim servisi vardı aslında, Google Video. Video pazarında Google Video ile üstünlük sağlayamayan Google, satın alma işlemiyle beraber bu alanda liderliği ele geçirmiş oldu.

Youtube sitesine baktığımızda tasarım olarak çok iyi olmasa da basit bir arayüze sahip; herkesin Macromedia teknolojisini kullanarak oluşturabileceği sıradan bir sistemi ve kullanımı olduğunu söyleyebiliriz. Youtube herkese açık, isteyen herkes video yükleyebiliyor. Bu şekilde illegal video içeriğe de sahip olduğu için yakın zamanda davalarla da uğraşmak durumunda kalabilir. Ve Youtube’un bu işten para kazanmadığı hatta zarar ettiği biliniyor.

Bu olumsuzluklara ve sıradan olmasına rağmen Youtube alanında lider bir şirket ve Google‘ın bu satın almayla aslında bir siteyi değil geleceği satın aldığını Gaxxi Buzz’daki bu yazıdan çıkarmak mümkün. Youtube Google tarafından satın alındıktan sonra Google’ın borsa değeri yükseldi, teorik olarak harcanan paranın bu şekilde 1 günde çıkarıldığı söylenebilir.

Microsoft hep tekelcilikle gündeme gelirken Google açık kaynak dünyasına yaptığı katkılarla ve internette getirdiği yeniliklerle birçok kullanıcı tarafından sempatik olarak görülüyor ve seviliyor. Fakat Youtube ve alanında lider olan küçük şirketleri satın alarak Google’ın da tekelleşmekte olduğunu görüyoruz. Youtube satılmasaydı, kendi başına ayakta kalabilseydi diyorsanız Pardus geliştiricilerinden A. Murat Eren’in konu hakkındaki bu yazısına bakmakta fayda var.

mynetGoogle ve diğer büyük şirketler gibi Türkiye’de de Mynet, alanlarında önde gelen siteleri satın alarak büyümeye devam ediyor. Daha önce Bilgiyarışması.com sitesini satın almıştı ve yakın bir tarihte sinema üzerine bir site olan benim de sıkça ziyaret ettiğim Beyaz Perde‘yi bünyesine dahil etti. Beyaz Perde’yi satın almasıyla beraber siteye yoğun bir şekilde reklam koyması eleştirilen Mynet reklamları azaltsa da reklamların hâlâ rahatsız edici derecede olduğunu söylemeliyim.

 

Writely artık yok!

Google geliştirdiği online hesap tablosu uygulaması Google Spreadsheets ile bir süre önce satın aldığı online kelime işlemci uygulaması Writely‘i Docs & Spreadsheets adı altında birleştirdi. Google hesabımızla docs.google.com adresinden bu iki uygulamaya birden ulaşmak mümkün. Bir ekran görüntüsü:

docs.gif

Yazar: Hasan Karaboğa | Tarih: 13 Ekim 2006 @ 15:12 | Kategori: İnternet Yorumlar RSS | Geri izleme | Yorum yapın

8 Yorum

  1. 1

    doğru yani google’dan öyle bir davranış beklemesemde ya google tüm servislerini ücretli yaparsa :S nolucak o zaman bu herşeyi alma meselesi pek hayra alamet değil.. bide eğer youtube para kazanımıyorsa işletenlerin kafasından şüphe ediyorum o sitede reklam koyulabilecek ve insanları rahatsız etmiyecek tonla yer var en basitinden google reklamı koysalar parayı kırarlar ya :D

  2. 2

    bu iş iyice büyük takımların en iyi oyuncularını alıp oynatmaması gibi bi olay. sadece rakibi küçültmek.

    tabi google ın yaptığı rakibi kullanmak ayrı konu.

  3. 3

    benimişin içinden çıkamadığım ve merak ettiğim konu şudur. bu youtube muhteşem bir site. alphavilleden abbaya, kara şimşekten sezen aksuya, belgeselden spora siyasete kadar hemen herşeyi bedavadan nasıl izleyebiliyoruz. bunun telif hakkı felan yokmu.. mesela ben artık youtubeden kasete şarkı çekip karışık bir sürü kaset yaptım. bedavadan. bi gün youtube kapanır mı veya para şifre olaylarına girermi.bilen biri aydınlatsın şu bedava video izleme olayını. çok merak ediyorum

  4. 4

    Telif hakkı konusunda sorunlu olan videolar için şikayette bulunuyorlar hak sahipleri site yönetimine ilgili video hakkında.

    Site yönetimi de bu tür videoları kaldırmak zorunda, kaldırmazsa hak sahipleri dava açabilirler. Youtube’un kapatılacağını veya paralı olacağını zannetmiyorum.

  5. 5

    Merhaba Paylasımlarınız ıcın cok tesekkur ederız You tube gercekten cok guzel..

  6. 6

    […] Temiz İnternet kampanyası için bir yorum, Okyanus Ötesi’nden. Youtube, Google tarafından satın alınmıştı; Youtube hakkında konuşulmaya devam ediliyor, Hakan da “Türkiye’de Youtube çıkar […]

  7. 7

    slm arkadaşlar ben biraz konu dışına çıkacam ama yine youtube ile ilgili ben bir arkadaşımın video görüntüsünü youtube ye verdim fakat şimdi silmek istiyorum ama bir türlü yapamadım nasıl yapacağım hakkında bir bilginiz varmı varsa yardımcı olursanız çok memnun olurum şimdiden yardımlarınız için çok teşşekkür ederim

  8. 8

    Ya ben biliyorum biraz.Şimdi ama nasıl anlatacağım?Şimdi kendi sitenize giriyorsunuz you tube dan.YANİ Profilinize girin.Orada videolarını var olacak.Oradan sl gibi bir tuş varsa sildirin.Bu arada you tube Atatürk hakkında bir şey çıkarmış.O nedir?Bu yüzden kapatılackmış da…

Yorum Yapın

Lütfen yorumlarınız Türkçe yazım ve imla kurallarına uygun olsun.